2 Milyon Yıldır Gezegenimize Yağmur Sebebi Olan Kitlesel Yok Oluş Olayı: Karniyen Yağmuru
Bugünkü dünyaya 2 milyon yıldır yağmur yağdığını düşünün. Korkunç olurdu, değil mi? Biz insanlar dahil kim bilir? canlılar ve bitki popülasyonları hakkında Ne gibi etkileri olur? Milyonlarca yıl önce buna benzer bir şey gerçekten yaşandı.
İmkansız gibi görünebilir ama bilim insanları şunu keşfetti: 2 milyon yıldır yağmur yağdığını gösteren,Kayalarda erozyon ya da fosil kalıntıları gibi pek çok kanıt var.
bizim gezegenimiz, O kadar uzun zamandır hayal etmekte zorlanıyoruz ki Yıl boyunca sürekli yağmur yağdı ve bunun elbette büyük etkileri oldu. Gelin bu etkilerin neler olduğuna ve Dünya’da neler olduğuna bakalım.
2 milyon yıl süren yağışlar gezegenimizdeki bitki ve hayvan popülasyonlarını önemli ölçüde etkiledi.
Geç Triyas döneminde (234 ila 232 milyon yıl önce), gezegenimizde büyük bir iklim değişikliği olayı meydana geldi. “Karniyen yağış olayı”olarak adlandırılan bu olay birçok çevresel değişikliğe ve volkanik aktiviteye neden oldu.
Paleontolojik bilgilere göre tüm deniz türlerinin %33’ü ve Tüm canlı türlerinin %90’ı yok oldu.Ayrıca bazı bitki ve hayvan türleri de önemli ölçüde çeşitlenmiştir.
Yaklaşık 232 milyon yıl öncesine dayanan olay sırasında Dünya kuraktı ve kıtalar birbirine kenetlenmiş durumdaydı. 2 milyon yıl sürecek yağışların başlamasıyla “ıslak” hale geldi ve dinozorların sayısı ve çeşitliliği Ciddi bir artış yaşandı. Yağışlarla birlikte bitki popülasyonu artarak ormanlar genişlemeye ve dev bitkiler çoğalmaya başladı.
Yağmurlar olmasaydı dinozorların çağı bu kadar uzun sürmeyebilirdi.
Karniyen yağmuru olayından yaklaşık 20 milyon yıl önce dinozorlar vardı ama sayıları çok fazla değildi. Yağışların artmasıyla ortaya çıkan yeni bitki örtüsü, otçul sürüngenlerDinozorlar dahil birçok hayvanın besin kaynağı haline geldi ve 165 milyon yıl daha sürecek olan dinozorların çağını tetikledi.
Kaplumbağalar, kurbağalar, timsahlar, kertenkeleler ve diğer memelilerde önemli bir artış yaşandı. bitkilerin evrimi, otçulların beslenmesi ve hayatta kalması üzerine değerli bir etki yarattı. Yeni mercan resifleri ve plankton kümeleri ortaya çıktıkça okyanus kimyasında ve döngülerinde değişiklikler oldu.
Bugün bildiğimiz çam ağaçları da Carnivore yağmurları döneminden bize kalan bitkiler arasında yer alıyor.
Milyonlarca yıl boyunca devam eden yağışlı dönem, kozalaklı ağaçların yayılmasına ve çeşitlenmesine yardımcı olarak kalıcı bir etki bıraktı ve bugün her yerde gördüğümüz ağaçları görüyoruz. çam ağaçlarıO dönemlerde ortaya çıktı.
Beş büyük kitlesel yok oluş olayından biri olarak kabul edildi Karniyen yağış olayı Kısacası gezegenimizdeki hayvan popülasyonunda önemli kayıplara neden olurken, bazı hayvan ve bitkileri de önemli ölçüde çeşitlendirdi. Sanki bu tür yağışlar hiç yaşanmasaydı şimdi dünya nasıl olurdu?
İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz: