Dünya Merkez Mutfağı sıcak yemekleriyle deprem bölgesinde
İspanyol Şef Jose Andres tarafından 2010 yılında kurulan kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan World Central Cuisine (WCK), 9 Şubat’tan bu yana deprem bölgelerinde yerel şefler ve gönüllülerle birlikte sıcak yemekler hazırlayarak, depremzedelere dağıtıyor.
2010 yılında Haiti’de meydana gelen depremin ardından depremzedeler için sıcak yemek pişirmeye başlayan ve kısa sürede afet bölgelerine ulaşan WCK’nın gönüllü şefleri, Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından hızla bölgeye geldi. İlk olarak 9 Şubat’ta aralıksız çalışan arama kurtarma ekiplerine yemek dağıtmaya başlayan WCK, gönüllüler ve yerel şeflerle birlikte afet bölgelerindeki depremzedelere sıcak yemek dağıtmaya devam ediyor.
YEREL AŞÇILARLA HER YERDE Ukrayna’nın son işgali sırasında dünya çapında üne kavuşan ve Polonya sınırında 8 mutfak açan WCK, Kahramanmaraş depremlerinden sonra ilk etapta İskenderun’da yerel bir restoranla ortak mutfak kurdu. mutfağı inşa etti. Antakya ve Adıyaman’ın Gölbaşı ve Besni ilçelerinde sıcak yemeklerin hazırlanması ve dağıtımı diğer WCK çalışanları tarafından organize edildi. 2 BİN KEBAP DRAMASI DAĞITILDI Yemek pişirirken yöre halkının damak tadına dikkat ettiklerini vurgulayan WCK çalışanları, Antakya’da yaklaşık 2 bin dürüm kebap dağıttı. WCK, Osmaniye’ye ulaştıktan sonra Antakya’dan Suriye’nin depremden etkilenen kuzeybatı bölgelerine geçerek burada da gıda dağıtımına başladı. Gaziantep’in yemek kültürüyle gurur duyan bir şehir olduğunu belirten Şef Jose Andres, burada kısa sürede mutfak açtıklarını, yerel restoranlarla birlikte günde 14 bin kişiye yemek yaptıklarını ifade etti. Yerel şeflere ve aşçılara çok teşekkür eden Şef Andres, bugüne kadar 600 bin öğün yemek dağıttıklarını vurguladı.