Teknoloji

Fosiller hakkında bilgi

“Fosil” kelimesini sık sık duyarız. Bu kelime hem haber kanallarında hem de sosyal medyada sıkça karşımıza çıkıyor. Temelde bu kelimenin ne anlama geldiğini bilsek bile aslında fosiller hakkında bilmediğimiz çok şey var. Bugün konumuz gerçekten merak uyandırıyor, geçmişten günümüze büyük izler bulmamızı sağlıyor. fosiller hakkında bilgi . Fosil nedir ve fosilleri araştıran insanlara ne denir diye merak ediyorsanız aşağıdaki bilgileri okuduğunuzda fosiller hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olacaksınız.

Fosilleri genel olarak özetlemek gerekirse, bizi dünyamızın geçmiş yaşamlarına götüren fosiller. en bariz detaylar söyleyebiliriz. Çünkü fosiller sayesinde geçmişte yaşamış ve soyu tükenmiş pek çok canlıdan günümüze kadar gelen eserleri görebiliyoruz. Bugüne kadar oldukça fazla fosil kaydı ortaya çıkarılmıştır. Fosil denilince akla dinozorlar gelse de konunun derinliklerine indiğimizde çok daha fazlasına rastlayabiliriz. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan okuyunca oldukça şaşıracaksınız. fosiller hakkında bilgiListemize geçelim.

Fosiller hakkında duyunca şaşıracağınız bilgiler:

  • dinozor fosilleri
  • Dünyamızın her yerinde bulunan fosiller
  • kaka fosilleri
  • Paleontolog
  • Aslında Latince’den geliyor
  • Ayak adımları
  • Fosillerin detayları
  • Fosiller bize hangi detayları verebilir?
  • Fosilleşme kolay bir şey değil

Fosil denilince akla gelen ilk şey: Dinozor fosilleri

Evet, eminiz ki “fosiller” kelimesini duyduğumuzda doğrudan aklımıza geliyor. dinozorlar geliyor Geçmişte yaşamış ve günümüze gelmeden çok önce soyu tükenmiş dinozorlar hakkında bu kadar çok bilgiye sahip olmamızı sağlayan asıl şeyin asıl fosiller olduğunu söyleyebiliriz. Aslında fosiller sayesinde geçmişte yaşamış dinozorlar hakkında pek çok detayı öğrenebiliyoruz.

Bugüne kadar elde edilen fosiller sonucunda, geçmişte Dünya’da yaşamış en büyük dinozorun boyutları tam yerinde. 34 metre belirlendi. Bu yüksekliğin ortalama 5 katlı bir binadan daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Yani dinozorlar günümüzde yaşasaydı, binaların ortasında dolanmaları çok zor olurdu.

Dünyamızın her yerinde bulunan fosiller

Dünyamızdan geriye kalanlar fosillere Erişim sorun olmamalı. Çünkü dünyanın neredeyse tamamında geçmişten kalan fosil kalıntıları var. Bu sayede dünyanın geçmiş döngüsü hakkında pek çok bilimsel bilgi ortaya çıkarılmaktadır. Fosillerin her kıtada bulunması, kıtalara kıyasla geçmişte yaşamın nasıl olduğunu da ortaya koymaktadır.

Fosillerin nerede bulunduğuna dair kolay bir örnek vermek gerekirse, dünyanın en büyük dağı olan Everest Dağı’nın zirvesinde fosiller bulunmuştur. Dağın zirvesinde bulunan fosiller deniz canlılarına aitti.

Sadece canlılar değil, kaka fosilleri de bulunabilir.

Evet, sadece geçmişte yaşamış canlılar değil, dışkılarıyla ilgili fosiller Ayrıca bulundu. Tüm bu fosiller bir araya getirildiğinde dünyamızın geçmişine dair çok daha net bilgiler ortaya konulabilir. Fosillerin ortasında bulunan kaka fosillerine koprolitler denir.

Bilim adamları, geçmişten koprolitler arasında farklı dinozor türlerinin fosillerini buldular. Emin olmalısınız ki, onlar için fosiller bir kakadan çok daha fazlasıdır.

Gelelim fosil araştıranlara: Paleontolog

Fosilleri araştıran ve inceleyen insanlara kısaca bilim adamı denilebilir. Haber kaynaklarında bile fosil haberlerinde paleontolog yerine “bilim adamı” ünvanı sıklıkla kullanılmaktadır. Ama fosilleri inceleyen ve araştıran bir meslek var. Bu mesleğe ilgi duyanlar Paleontologen temel görevleri ise geçmişten gelen fosiller hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve geçmişten günümüze daha fazla bilgi taşımaktır.

Geçmişe dair bu kadar net kanaatleri fosiller üzerinden ortaya koyabilmek, dışarıdan bakıldığında gerçekten zor bir iş gibi görünüyor. Ancak eminiz ki geçmişten gelen fosilleri incelerken yeni şeyler ortaya çıkarmak en keyifli mesleklerden biri olabilir.

Fosil kelimesinin kökenine inecek olursak: Aslında Latince kökenlidir.

Fosil kelimesinin ne anlama geldiğini kabaca biliyoruz. Ancak ne yazık ki bu kelimenin hangi dilden geldiğini ve o dilde gerçekte nasıl telaffuz edildiğini bilmiyoruz. Temellere indiğimizde “fosil” kelimesidir. Latince geliyor. Söz bu dilde kazmakFossus kelimesinden türemiştir.

TDK’da “fosil” kelimesi “Yeryüzünün kabuklu kayaçlarında, özel, taşlı, geçmiş yer bilimleri zamanlarına ait hayvan ve bitki kalıntıları veya izleri” anlamına gelir.

En ilgi çekici detaylardan biri de ayak izleri.

Geçmişte yaşamış canlılar hakkında bazı detayları fosillerle öğrenebileceğimizi söylemiştik. Hatta bir tanesine kaka dedik. Fosiller hakkında diğer garip detaylar ise ayak adımları . Geçmişten günümüze fosilleşmiş ayak izlerini incelediğimizde gerçekten çok büyük ayaklarla karşılaşıyoruz. Bazı ayak izleri farklı canlılarla ilgiliyken, bazı ayak izleri insanlarla ilgilidir. Ayak izlerinin bazıları büyükken, diğerleri normalden çok daha uzun görünüyor.

Fosiller o kadar bariz birer detay değil

Diyelim ki etrafta oldukça eski bir kemik buldunuz. Ona hemen “fosil” diyemezsiniz. Fosiller, günümüzde bu kadar kolay bir biçimde karşımıza çıkan şeyler değildir. Geçmişten gelen izler zamanla gömülür ve mineral olur. Daha sonra, zamanla tortul kayaçlar çıkıyor Bu kayalar farklı şekillerde olabilir.

Tortul kayaçlarda oldukça fazla fosil tanışmak mümkün. Bu kayaçlar çoğunlukla kum, çamur ve onlarla birlikte küçük kaya parçacıklarının ortaya çıkması sonucu oluşur.

Özetle fosiller bize hangi detayları verebilir?

Fosiller ortaya çıktı düşündüğünden çok daha fazlası detaylandırabilir. Yani bir fosil bulunduğunda hangi canlıya ait olduğunu bulmaktan çok daha fazlasıyla karşılaşıyoruz. Örneğin geçmişte yaşamış bir canlının fosili olduğunu varsayalım. O canlının nerede yaşamış olabileceği, nasıl öldüğü ve kaç yaşında olduğu gibi detaylar ortaya çıkabilecek. Hatta canlının ne yediği bile fosiller tarafından belirlenebilmektedir. Yani fosiller geçmişten gelen kolay mineraller gibi basitleştirilemezler diyebiliriz.

Fosilleşme o kadar kolay değil.

Bu kadar detay çıkarılıyorsa, bunun fosilleşmede her zaman olan bir şey olup olmadığını merak edebilirsiniz. Ama tabii sandığınız gibi değil. Örneğin hayvanlar öldükten sonra kemikleri oldukça hızlı bir şekilde ayrışır. Çünkü fosil görünmüyor. Yani her canlının fosili önümüzdeki yıllarda kolay bir şekilde bulunmayabilir. Ancak öldükten sonra onları kısa bir süre toprağa gömer ve az da olsa oksijen sağlarsanız fosilleşme ihtimallerini daha da artırırsınız.

senin için oldukça ilginç fosiller hakkında bilgi Listemiz buydu. Yukarıda okuduklarınız da dahil olmak üzere, fosiller hakkında öğrenebileceğimiz oldukça fazla ayrıntı var. Çünkü geçmişte yaşamış bazı canlılar, günümüzden oldukça farklı özelliklere sahipti. Farklı görünümleri, habitatları ve besin kaynakları vardır. Fosiller hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

habercatak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu