Ekonomi

Gübre dağıtımında eksiklik var

Gübre piyasasında sıkıntılı günler yaşanıyor. Deprem nedeniyle Mersin ve İskenderun limanlarında yaşanan sıkıntılar ulaşımda da yavaşlamaya neden oldu. Ancak kayboluşun üzerinden iki ay geçmesine rağmen çiftçi gübreye ulaşmakta hala sorun yaşıyor. Türkiye Ziraat Odası Şanlıurfa Temsilcisi Müslüm Ösün, gübre mevsiminin geldiğini ve üreticinin acil olarak gübreye ihtiyacı olduğunu söylüyor. Aynı sorunu kendilerinin de yaşadıklarını kaydeden Ösün, gübre için 15 gün beklediklerini söyledi. Otomobil üretmenin zor olduğunu belirten Ösün, “Bütün firmaların ulaşım sorunu var. Özellikle Mersin ve İskenderun limanlarında sorunlar yaşanıyor. Hala büyük çiftçiyiz, araba istiyoruz. Ancak küçük çiftçi zor zamanlar geçirdi” diyor. Gecikmenin nedenini anlayamadığını kaydeden Ösün, geçen yıl da aynı sorunun yaşandığının altını çizerek, eserin fiyatın yükseleceği beklentisiyle gönderilmemiş olabileceğinin altını çiziyor.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, gübre sorununun kısmen yaşandığını söylüyor. “Bazen ulaşımda sorun yaşanıyor. Bir fabrika, ‘Üretimi 11 bin tona çıkardık ama bir aracı yarım saatte yükleyebiliyoruz’ diyor. Araçta problem var. Burası deprem bölgesi. Bazı insanlar şehri terk etti. Kamyonu, tırı olanlar gitti. Nakliyatta çalışacak kişilerin gittiğini söyleyen Okay, gübre üretiminin yeterli olduğunu ancak talebin de fazla olduğunu söylüyor.

Deprem sonrası gübre fiyatlarının düşme eğilimine girdiğini söyleyen Okay, çiftçinin bu nedenle almadığını, bayilerin stok yapmadığını ve depremle herkesin hazırlıksız yakalandığını vurguladı. Bir gübre fabrikasının bayi yetkilisi, Cumhurbaşkanı’nın birkaç ay önce yaptığı “gübre fiyatları düşecek” açıklamasını hatırlatıyor. Çiftçilerin fiyatların düşmesini beklediklerini söyleyen bayi yetkilisi, deprem nedeniyle hem sevkiyat hem de personel sıkıntısının başladığını belirtiyor. Yetkilinin değerlendirmesine göre üretimde bir sakınca yok ama personel ve yükleme sorunu var. Gübrenin dağıtım merkezinin İskenderun olduğunu söyleyen Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da araçların yükünden dolayı paketleme yapılamadığını ve mal dağıtımının yapılamadığını belirtiyor. Fiyat açısından bir sıkıntı olmadığını kaydeden Zengin, “Artık yazlık ürünleri gübreleme zamanı. Patates, pancar ve fasulye ekilir. Şimdi gübre zamanı. Geri kalanını çiftçinin yüzde 50’si alıyor. Gübremin de yüzde 50’sini aldım” diyor.

Nisandan sonra ne olacak?

Gübre fiyatları bir süredir yatay seyrediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir süre önce yaptığı Nisan ayı sonuna kadar gübreye zam yapılmayacağını açıklaması bunda etkili olurken, ürünün Türkiye’de stoklara girdiği aydan sonra fiyatların artacağı yorumları yapılıyor. yerel bölge Öte yandan gübre hammaddeleri ithal olduğu için doğrudan dövize endeksli. Fiyatların kura bağlı olarak hızla artacağı belirtiliyor.

Gübretaş’ta sözleşme süresi

Sektördeki bir diğer gelişme de öncü firmalardan Gübretaş’ta toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlaması oldu. Geçen hafta yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmazken çalışanlar yürüyüş yaptı. Patron yüzde 65 zam teklif ederken, sendikanın talebi yüzde 150. Fabrikanın bağlı olduğu Petrol-İş’ten aldığımız bilgiye göre süreç her zamanki gibi devam ediyor. Görüşmelerin Haziran ayında sonuçlanması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu