Haber

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 10’dan Fazla Kaybetti

Depremden etkilenen Malatya Turgut Özal Üniversitesi 10’dan fazla kayıp verdi

MALATYA – Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof.

6 Şubat depremleri Malatya’da çok sayıda can ve mal kaybına neden olurken, kentteki eğitim kurumları da depremlerden etkilendi. Depremlerde herhangi bir binanın yıkılmadığı Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde bazı binalar ağır hasar görürken, rektörlük binasının da içinde bulunduğu ana bina kısmen hasar gördü. Rektör Bentli, gündüz saatlerinde meydana gelen depremle birlikte kampüste hasarın yaşandığını belirterek, “6 Şubat’ta yaşanan ilk depremin ardından üniversitemize geldik ve özellikle Battalgazi yerleşkemizde önemli bir tahribatın olmadığını gördük. 2. depremin ardından inşaat mühendislerimiz ve yerel şehircilik ekiplerimiz tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda tüm şehirde olduğu gibi bazı binalarımızda hasar meydana gelmiştir. Önümüzdeki eylül ayı itibari ile bina ve alt yapı anlamında derslik düşüncesini çok fazla yaşamadan yüz yüze eğitime geçiş yapacak durumdayız.Ayrıca Yeşilyurt yerleşkemiz var.Bitmiş bir binamız var. orada hiçbir hasar yok çok ufak çatlaklar var mühendislik fakültemizi ve sosyal beşeri bilimler fakültemizi buradan yüzde 95’i tamamlanmış o büyük binaya taşımayı düşünüyoruz, baktık o binada hiç bir hasar yok, olan üst katta rektörlük olarak planladık şimdi alamadık. . Ayrıca orada bir binamız daha var burada sanat tasarım fakültemiz ve buradaki sanat tasarım ve mimarlık fakültemiz ağır hasar gördü bu yüzden oradaki inşaatın süratle tamamlanması için gerekli görüşmeleri yaptık bütçemizi de sağladık inşallah yaparız. bu sene burayı bitirip sanat tasarım ve mimarlık fakültemizi oraya taşıyın derslik sorunumuz kalmasın.”

“Hasar tespitlerini hızlı bir şekilde yaptık”

Depremlerin ardından inşaat mühendisliği ve ilgili bölümlerdeki akademisyenlerle yapılan toplantıda durum değerlendirmesi yapıldığını, Battalgazi yerleşkesindeki tüm binalar için hasar tespit işlemlerinin yapıldığını ve ağır hasarlı binaların kullanıma kapatıldığını belirten Bentli, şunları kaydetti: “Ardından tüm ilçelerimizde bulunan Meslek Yüksekokulu binalarımızda bu süreç gerçekleştirilerek nihai rapor yapılmıştır. İlgili birimlerle paylaşılmıştır. Üniversitemizin hasar tespit işlemlerinin tamamlanmasının ardından, hasar tespiti işlemlerinin tamamlanmasının ardından etkin güçlendirme çalışmaları yapılmıştır. vatandaşlardan gelen davetler çerçevesinde ön hasar tespit işlemlerinin yürütülmesi süreci, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yetki girişleri yapılarak, merkez ve ilçelerdeki binaların hasar tespit işlemleri ve belediyeye girişleri Sonrasında yapılacak bina performans analizlerinde kullanılmak üzere ileri teknolojik çalışmalar belirlenmiş, ilimize ve ilçemize hizmet edecek Afet Yönetimi ve Bina Uygulama ve Araştırma Merkezi heyeti için çalışmalara başlanmıştır. bu hizmetlerin devamlılığını sağlamak ve özel departman aracılığıyla sipariş vererek oluşabilecek yeni felaketlere hazırlıklı olmak amacıyla bu alanda ülke çapında hizmet vermektedir. . Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapılmış ve çok hızlı bir şekilde “Riskli Bina Tespiti Ruhsat Belgesi” alınmış ve hizmet vermeye başlamıştır. İlde yürütülen hasar tespit işlemlerinin itiraz sürecine esas teşkil etmesi için MTO üniversitesi olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile toplantı yapılmış, bu alanda görevlendirme talep edilmiş ve bir dayanak sağlanmıştır. süreç için.

“Toplantıdayken depreme yakalandık”

Toplantıda 27 Şubat’ta meydana gelen 5.6’lık depreme yakalandıklarını belirten Bentli, “Üniversitemizin genelinde hasar var, binalarımızın yüzde 20’si bunlar daha çok sanat ve tasarım fakültemiz, binalar. askeriyede eski depo olarak kullandığımız ve Battalgazi yerleşkemizde kütüphanemizi de Özsan da sanayi sitemizdeki meslek lisemiz ve atölyelerimizin ağır hasarlı olduğu bildirildi rektörlük ve tüm binamızın bulunduğu binamızda orta derecede hasar tespit edildi. idari birimler battalgazi yerleşkemizde yer almaktadır.ilk iki depremde sorun olmadı kullanmaya başladık.hasar gördü.ilk başta ana binamızı kaybediyoruz diye çok korktuk sonra yapılan değerlendirmeler doğru çıktı biraz hasar görmüş olabileceğini, şimdi yeniden değerlendirme yapıldığını ve binamızı çok hafif bir tadilatla kullanacağımızı söyledi” dedi.

“8 öğrencimizi, 3 çalışanımızı kaybettik”

Depremlerde can kaybı yaşadıklarını da ifade eden Bentli, “8 öğrencimizi, tıp fakültemizde görev yapan iki öğretim üyemizi ve bir idari çalışanımızı kaybettik. Depremin olduğu ilk andan itibaren ilgili duyuruları yaptık. sosyal medyayı kullanarak tüm çalışanlarımızı ve depremzede vatandaşlarımızı kampüsümüze taşıdık onların ihtiyaçlarını karşılayacak bir yer oluşturmaya çalıştık ve halkımız çok mutlu oldu.Konut sorunu çözülünce insanlarımız farklı yerlere taşındı. Şu anda işçi yakınları ile dışarıdan gelen 200 kişi her öğün yemek yiyor.

idil-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu