Yaşam

Mehtap Baydu’nun “Anne ve Kızı” Performansı

Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği İstanbul Şubesi bünyesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen toplu “Şifa” standı ve paralel etkinlik serisi Mina’nın Çocukları Projesi, atölye çalışmaları, deneyim çalışmaları ve söyleşilerle 1 Mart’tan bu yana Metrohan’da. birçok farklı alanda uzmanlarla. Kurum, kuruluş ve kurumlara ev sahipliği yapmaktadır. Mehtap Baydu’nun stant kapsamında 25 Mart’ta başlayan Analı Kızlı performansı 28 Mart’ta devam ediyor. 28 Mart akşamı yapılacak bağış yemeğinin geliri depremzedelere bağışlanacak.

Hayata geçirdiği projelerde yeni toplumsal sorunlara odaklanan ve toplumsal bilince katkı sağlamayı hedefleyen Mina’nın Çocukları Projesi, Kolektif “İyileşme” stant ve etkinliğinde kadınların yaşadığı güncel sorunsallara ışık tutmayı ve kamuoyu oluşturmayı amaçlıyor. sekiz ay önce başlayan, araştırmaya ve bilgiye dayalı bir dizi. havalandı Küratör Ayça Okay, Metrohan’ın çok parçalı mimari yapısını bir yumuşatma merkezi olarak tasarlayarak, 1999’da ulusal ve uluslararası 18 kadın sanatçının işleriyle oluşturulan stantta sanat alanlarının ve kriz anlarındaki üretimin işlevselliğini tartışmayı amaçlıyor. farklı disiplinler ve iki müze temelinde.

Cinsiyet eşitsizliği, Farkındalık yaratmak, travmalara uyum sağlamak gibi konuları tartışmak üzere bir proje olarak geliştirilen içeriği geliştirildi.meditatif ses deneyimleri, röportajlar, arşiv çalışmaları, psikopatolojik analiz girişimleri. Toplu “Şifa” sergi kapsamında gerçekleşecek performansta; Anadolu ve İstanbul’un sosyal ve kültürel yapılarının kadına bakış açısını yansıtan 11 Türk mutfağı örneği, 11 kadın tarafından ortaklaşa hazırlanacak.

Deprem öncesi şekillenen ve hazırlanan performans, üç gün süren ortak yemek yapma etkinliğinde gelenek ve görenekler yaşatılırken bireysel ve kültürel yansımalarla karşılıklı alışverişi hedefledi. toplumsal sözleşmelere odaklanır. 11 kadının ortak çalışmasıyla yapacakları yemeklerin ortasında Malatya yöresinden Analı Kızlı adlı et yemeği, Gaziantep’ten Ezogelin çorbası ve Diyarbakır’dan Peçeli Pilav hanımın ve sosyal statüsünün yanı sıra bazı Dilber Lipağı, Hanım Göbeği gibi Türk geleneğinde tatlılar. Adını kadın bedeni modüllerinin güzelliği ve erotizminden alan bir yer var.

Kolektif “Şifa” standının küratörü Ayça Okay, Analı Kızlı’nın performansını şöyle yorumladı: “Mehtap Baydu’nun Analı Kızlı ile performansının ilk kez İstanbul’da gerçekleştirilecek olmasından memnuniyet duyuyorum. Sanatçının uzun yıllara dayanan üretim pratiğinin bir uzantısı olarak, kolektif ve katılımcı performansları, birbirini hiç tanımamış Eleven kadınını birlikte yemek pişirmek için bir araya getiriyor. Sanatçının incelikli fikriyle Metrohan’ın içinde kurguladığı mutfakta, gündelik hayatımızdan aşina olduğumuz bir hareket araçsallaştırılıyor ve standın kavramsal anlatımıyla kusursuz bir şekilde bütünleşiyor. Adını toplumsal bellekte kadın bedeninden alan ve kadının statüsüne göndermeler yapan toplumsal bellek.

normları eleştirmeyi amaçlayan bu ortak çalışma; İzleyicinin de zaman zaman modül olabileceği bir yapıya sahiptir.

Sanatçı Mehtap Baydu, Analı Kızlı ile performansıyla ilgili yaptığı açıklamada şu sözleri verdi: Toplu “Şifa” standı kapsamında gerçekleşecek olan “Anneli Kız” isimli performans 25-28 Mart tarihleri ​​arasında MetroHan’da gerçekleşecek. 11 kadın tarafından hazırlanacak 11 Türk mutfağından örnekler, seyircilerin katılımıyla 28 Mart’ta misafirlerin beğenisine sunulacak. Kişisel ve kültürel yansımalarla karşılıklı alışveriş hedeflenirken, açık ortak yemek pişirmede gelenekler ve toplumsal sözleşmeler üzerinde duruluyor. seyircilerin katılımına yönelik etkinlik. Birbirini tanımayan 11 kadının ortak çalışmasıyla hazırlanacak yemeklerin arasında Malatya yöresinden Analı Kızlı, Gaziantep yöresinden Ezogelin Çorbası ve Diyarbakır yöresinden Peçeli Pilav adı verilen et yemeğinin yanı sıra iştah kabartan yemekler de yer alıyor. hanıma ve sosyal statüsüne gönderme, Türk geleneğinde Dilber Dudak, Hanım Göbek Mehtap Baydu’nun icrasıyla hanım sadece yemeğe değil, toplumsal eleştiriye, yardımlaşmaya ve dayanışmaya da adını veriyor.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

keskinhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu