Dünya

NASA uzak gezegende ‘yaşam belirtileri’ buldu: Tüm ekip şok oldu

James Webb Uzay Teleskobu’nun, 120 ışıkyılı uzaklıktaki K2-18b adlı gezegendeki “yaşam belirtilerine” ilişkin elde ettiği doğrulanmamış veriler, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ekibini “şok” etti.

BBC haberine göre uzmanlar, teleskopun gezegende dimetil sülfür (DMS) adı verilen bir molekülü tespit etmiş olabileceğini ve bu molekülün, en azından Dünya’da yalnızca canlılar tarafından üretildiğini söyledi.
Ancak araştırmacılar, gezegenin tespitinin “yeterince güçlü olmadığını” ve molekülün varlığını doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Araştırmacılar ayrıca gezegenin atmosferinde metan gazı ve karbondioksit (CO2) tespit etti. Bu gazların varlığı K2-18b’nin bir okyanusa sahip olduğu anlamına gelebilir.

‘SONUÇLAR HENÜZ KESİN DEĞİL’

Araştırmayı Cambridge Üniversitesi’nde yürüten Prof. Nikku Madhusudhan, tüm ekibinin veriler karşısında “şok” olduğunu söyledi.

“Dünyada DMS yalnızca canlılar tarafından üretiliyor. Dünya atmosferindeki büyük bir kısmı deniz ortamlarındaki fitoplanktonlar tarafından yayılıyor.” diyen Prof. Madhusudhan, DMS’nin tespitinin henüz kesin olmadığını ve bunun için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. varlığını doğrulayın. Bu verilerin bir yıl sonra gelmesi bekleniyor.

Madhusudhan, “Doğrulanırsa bu çok değerli bir olay. Ancak bu kadar büyük bir iddiada bulunsak bile, gerçek sonuçlar almanın sorumluluğunu hissediyorum.”
Gökbilimciler ilk kez uzak bir yıldızın yörüngesindeki bir gezegende DMS olasılığını tespit etti.

K2-18b isimli gezegen Dünya’ya 1,1 milyar kilometre uzaklıkta olduğundan teleskopa ulaşan ışık miktarı oldukça düşük. Gezegeni ilginç kılan ise uzak yıldızların yörüngesinde keşfedilen ve kayalık gezegenler olarak adlandırılan, yaşama aday olan Dünya benzeri gezegenlere benzememesi. K2-18b, Dünya’nın neredeyse dokuz katı büyüklüğündedir.
Boyut olarak Dünya ile Neptün’ün ortasında bulunan diğer yıldızların yörüngesinde dönen gezegenler olan dış gezegenler, güneş sistemimizdeki hiçbir şeye benzemez. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu