Haber

Nijer, Fransa ile askeri işbirliğini sonlandırdı

Nijer’de iktidarı ele geçiren cunta, Fransa ile askeri iş birliğine son verdiğini duyurdu. Askeri cunta sözcüsünün bu kararı devlet televizyonunda açıklamasının ardından Fransa’nın askerlerini ülkeden çekip çekmeyeceği henüz bilinmiyor.

Batı Afrika’da eski bir sömürge gücü olan Fransa, Mali ve Burkina Faso’daki askeri darbelerin ardından bu ülkelerdeki askerlerini geri çekmek zorunda kaldı. Nijer, Batı’nın bölgedeki son müttefiki olarak görülüyordu. Fransa’nın Sahel bölgesindeki radikal İslamcı milislerle savaşmak için Nijer’de konuşlandırdığı asker sayısı bini geçiyor.

FRANSA 24 VE RFI DURDURULDU

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Nijer’de faaliyet gösteren France 24 ve RFI kanallarının yayınlarının da askeri yönetim tarafından durdurulduğunu duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, basına yönelik tedbirlerin darbecilerin otoriter baskılarının bir parçası olduğu belirtildi.

Karara Avrupa Birliği’nden (AB) de tepki geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in sözcüsü Nabila Massrali, kararın bilgi ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti. Massrali, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AB’nin temel haklara yönelik saldırıları en güçlü dille kınadığını ifade etti.

İki Fransız kanalının bağlı olduğu France Medias Monde’u elinde bulunduran devlet de yayın durdurma kararının “her türlü alışılagelmiş veya yasal çerçevenin” dışında olduğunu söyledi. Mali ve Burkina Faso’daki askeri darbelerin ardından RFI ve France 24’ün yayınları durduruldu.

Batı Afrika ülkesi Nijer’de ordu 26 Temmuz’da iktidarı ele geçirdi ve demokratik bir seçimle iktidara gelen Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’u gözaltına aldı. Ulusal Vatanı Koruma Konseyi olarak adlandırılan askeri cuntanın başı General Abdourahamane Tiani ülkenin yeni lideri olurken, darbeciler anayasayı ve anayasal kurumları lağvetti.

Nijer’de askeri cunta, ülkenin Fransa, ABD (ABD), Togo ve Nijerya’daki büyükelçilerini de geri çektiğini duyurdu. (DW Türkçe)

haberkalkandere.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu